Voedselverrijking
Eten en drinken is net zo belangrijk voor katten als voor ons!
Omdat katten in de natuur moeten jagen voor hun eten, is voedselverrijking – of de manier waarop we eten aanbieden – heel belangrijk. Laat je kat werken voor haar eten door middel van (zelfgemaakte) voerpuzzels en slowfeeders. Wil je je kat extraatjes geven? Dat kan met gezonde snacks. Vergeet ook het drinken niet: katten moet je stimuleren om meer vocht binnen te krijgen. Drinkfonteinen zijn hiervoor uiterst geschikt: stromend (en gefilterd) water is leuk voor je kat, ze vinden het heerlijk en spelen er graag mee.

Geurverrijking
Van bepaalde plantengeuren kunnen katten erg genieten: je kat lijkt een onzichtbare hemelse massage te krijgen wat tegelijkertijd aanzet tot spelen (‘happy and playful’ toestand). Dit effect duurt elke keer bij het aanbieden zo’n tien tot vijftien minuten. Het gaat om kattenkruid (Catnip) en valeriaan. Gedroogde takjes van de boom Silver Vine (Matatabi) heeft hetzelfde effect op je kat. Je kunt de kattenkruiden* gebruiken om speeltjes leuker te maken en om ligplaatsen en krabplaatsen aanlokkelijk te maken. Valeriaan in een trappelkussentje kan zorgen voor ontspanning bij angstige en gestreste katten. Probeer het uit en ontdek waar je kat gevoelig voor is.
Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke kruiden van gespecialiseerde merken met kleinschalige producties. Fabrieksspeeltjes met synthetische kruiden hebben vaak minder en korter effect. En voor jouw kat… alleen het beste!

Locomotorisch spel
Je kat heeft van nature behoefte aan klimmen, springen en de hoogte in gaan. Katten voelen zich veilig op hoogte, net als in de natuur waar ze ook veel in bomen en op hoge uitkijkposten vertoeven zodat ze overzicht hebben op hun omgeving. Stimuleer je kat de hoogte in te gaan met plankjes aan de muur of een klimboom/paal*, katten hebben graag keuze. Ontdek de favoriete plekjes van jouw kat, waar ze goed overzicht hebben, en speel daarop in met het vrijmaken van hoogtes in en op kasten of bouw een heuse klimmuur. Je kat is een boomklimmer, geen landschildpad 🙂

Jachtspel
Het instinct van je kat is jagen, het liefst op bewegende prooien die ze niet zelf in gang hebben gezet. Speelt je kat niet graag (meer)? Probeer dan eens de hengels van Purrs of Tabby Tijger*. Bijna elke kat is onmiddellijk in jacht- en speelmodus wanneer de prooien van deze hengels bewegen.
Boots – tijdens het spelen met je kat – het jagen na:
spelen met een hengel is daarvoor het beste. Dit wordt interactief spelen genoemd en is ideaal om de band tussen jou en je kat te versterken. Beweeg de prooi aan de hengel op zo’n manier dat het een echte prooi lijkt. Door te variëren in prooien aan de hengel blijft het spel interessant en blijft je kat gestimuleerd om te jagen!

Sociaalspel
Je kat heeft behoefte aan sociale interactie en spel en hebben daarom een speelkameraad nodig. Zet nooit twee onbekende katten zomaar bij elkaar: introduceer geleidelijk, kies nestgenootjes of katten die goed met elkaar op kunnen schieten en geef iedere kat zijn eigen kattenspullen (plus één extra). Onthoud: één kat breekt je huis af, twee katten breken elkaar af.

Katsalon Dokkum

De missie van Katsalon Dokkum is: katten gelukkiger maken.
En dus informeren we jou als katteneigenaar graag over kattengedrag en geven tips en adviezen. Alles om jouw kat gelukkig te maken, zichzelf te laten zijn en daardoor een natuurlijk en gezonder leven te bieden!

Download hier een flyer met gouden tips of weetjes waar je meer over wilt lezen: van kattenbaktips tot uitdagingstips, van wist-je-dat-jes tot gouden tips voor de vachtverzorging. En staat jouw onderwerp of antwoord op je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Download de flyer: Gouden tips voor meer uitdaging voor je kat

Facebook: facebook.com/trimsalondokkum
Instagram: instagram.com/katsalondokkum

Rondweg-West 136
9101 BG Dokkum
Telefoon: 0519-296801
M: info@katsalondokkum.nl
W: www.katsalondokkum.nl