Spelen is gezond en van essentieel belang bij katten om aan hun instincten te voldoen. Spelen gaat verveling tegen, daagt ze uit én houdt ze fit. Kittens spelen altijd, en als je die gewoonte in stand houdt, dan blijven ze speels. Zo blijft je kat gezond van lichaam en geest.
Spelen met je kat is leuk en verstevigt de band tussen jou en je kat! Daarbij voorkomt spel ook de kans op gedragsproblemen of ‘kattenkwaad’. Al lijkt spelen met je kat heel simpel, toch gaat dit vaak fout. Lijkt je kat helemaal geen interesse in spelen te hebben? Of hangt je kat tijdens het spel in je handen of voeten? Krijgt je kat tijdens het spel ruzie met de andere kat?
Hieronder volgt een overzicht van de tien meest gemaakte fouten tijdens het spelen met je kat. Inclusief antwoorden en oplossingen, waardoor jij en je kat weer uren speelplezier hebben!
Je kat heeft geen interesse in het nieuwe speeltje
Dan denk je al snel dat je kat het speeltje niet leuk vindt. Misschien was je kat op dat moment niet in speelmodus of je speelt op de verkeerde plek in huis. Probeer het speeltje later nog een keer op een andere plek of verstop het nieuwe speeltje ergens in huis.
Alle speeltjes liggen over de vloer verspreid
Wissel regelmatig met speeltjes: wij raken immers ook uitgekeken op dingen die we dagelijks doen. Je kat kent ‘prooigewenning’ waardoor ze niet graag speelt met een prooi die ze al eens ‘doodgemaakt’ heeft. Bewaar de speeltjes in een afgesloten doos met een zakje kattenkruid waardoor de geur goed in de speeltjes opgenomen wordt.
Je kat speelt met handen en voeten
Voor je kitten is het heel leuk om met jouw handen en voeten te spelen of je benen te belagen. Dit is een verkeerde manier van spelen, want je ledematen zijn geen speelgoed. De tandjes en nageltjes van je kat kunnen heel veel schade aanrichten. Leer je kitten deze manier van spelen niet aan, dan hoef je het straks als ze volwassen is ook niet af te leren!
Er wordt niet genoeg afgewisseld
Katten willen graag keuze en afwisseling: nieuwe speeltjes, verschillende plekken, hoe lang en vaak je speelt, verschillende materialen en verschillende geurtjes (Catnip, valeriaan, matatabi, lavendel en zelfs munt) kunnen je kat uitdagen. Wissel af en verras je kat.
Er wordt te weinig gespeeld
Speel dagelijks een paar keer met je kat. Boots – tijdens het spelen – het jagen na: spelen met een hengel is daarvoor het beste.
Er wordt maar één fase van de jacht gedaan
Katten vangen hun prooien op een specifieke manier: ze nemen deze vast met de voorpoten, laten zich vallen en trappelen dan met hun sterke achterpoten. Op deze manier schakelen ze hun prooi uit en houden ze zichzelf veilig. Met een trappelkussentje kan je kat dit gedrag na bootsen en dit is ook ideaal om je kat een tijdje alleen bezig te houden. Een trappelkussentje kan je ook aanbieden na het spelen met de hengel, wanneer je kat nog niet uitgespeeld is. Het jachtspel kan zo op een natuurlijke manier afgesloten worden.
Het spel is te lang
Het instinct van je kat is jagen. Dit is een sterke motivatie voor je kat: zolang er spel aangeboden wordt gaat ze door, keer op keer. Met een afgematte, hijgende kat als gevolg. Bescherm je kat tegen zichzelf en speel het liefste drie tot vijf keer per dag, een paar minuten is voldoende.
Er wordt frustrerend speelgoed gebruikt
Een laserlampje of een rennend muisje op de iPad: vrijwel alle katten vinden het geweldig. Toch wordt het frustrerend wanneer ze het niet kunnen vangen. Laat je kat uiteindelijk altijd een prooi vangen. Zorg dat het lampje of muisje verdwijnt zonder dat je kat het door heeft, die is al immers druk bezig met het ‘doodmaken’
van de prooi.
Niet alle soorten spel worden gestimuleerd
Er zijn drie soorten spel: sociaalspel (katten die samen spelen), locomotorisch spel (spelen met de omgeving) en jachtspel (spel met als doel om een prooi te vangen). Veel katteneigenaren denken dat meerdere katten genoeg hebben aan elkaar en dat één kat zichzelf wel vermaakt. Het locomotorisch en jachtspel is net zo belangrijk! Zorg ervoor dat de leefomgeving (in huis en tuin) van je kat katvriendelijk is ingericht zodat je kat voldoende keus en uitdaging heeft. Je kat verkent het liefst het hele huis en klimt, klautert en springt graag.
Meerdere katten samen laten spelen
Als katten goed met elkaar op kunnen schieten en spelen, is sociaal spel alleen maar leuk. Met twee katten tegelijkertijd met een hengel spelen, is vaak minder leuk: katten zijn solitaire jagers en kunnen een ‘prooi’ niet delen waardoor het meestal op ruzie uitdraait. Zorg bij meerdere katten voor individuele speelmomentjes.
Gouden TIP:
Hou altijd toezicht bij het spelen en berg de hengel na het spel steeds op. Zo blijft spelen veilig en interessant.
Gouden TIP:
Wordt de spanning tijdens het spelen iets te veel voor je kat? Dan verstopt ze zich graag even om bij zinnen te komen. Zorg daarom voor verstopplekjes op de grond waarin je kat kan schuilen en bedenken wat ze gaat doen. Dozen met verschillende openingen en manden met een hoge rand zijn favoriet. Zo kan ze even wegkruipen: als zij jou niet ziet zie je haar ook niet 😉
Katsalon Dokkum
De missie van Katsalon Dokkum is: katten gelukkiger maken.
En dus informeren we jou als katteneigenaar graag over kattengedrag en geven tips en adviezen. Alles om jouw kat gelukkig te maken, zichzelf te laten zijn en daardoor een natuurlijk en gezonder leven te bieden!
Download hier een flyer met gouden tips of weetjes waar je meer over wilt lezen: van kattenbaktips tot uitdagingstips, van wist-je-dat-jes tot gouden tips voor de vachtverzorging. En staat jouw onderwerp of antwoord op je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!
Download de flyer: Gouden tips de meest gemaakte fouten tijdens het spelen
Facebook: facebook.com/trimsalondokkum
Instagram: instagram.com/katsalondokkum