De verzorging van de kattenvacht is grotendeels de taak van jouw kat zelf. Door de populariteit van langharige kattenrassen en het steeds ouder worden van kortharige dieren ontstaan toch geregeld vachtproblemen en neemt de vraag naar hulp van vachtspecialisten toe. Soms kan een kat met vachtproblemen bij hondensalons terecht. Echter, het gedrag van katten en hun specifieke vachtstructuur vraagt om een andere benadering en behandeling.

Hier lees je daarom alles over vachtverzorging*: met feitjes en tips voor jou als katteneigenaar. Wanneer je weet waarom je kat een vachtprobleem heeft, kan je dit gericht aanpakken én vermijden in de toekomst. Kennis is de basis van een goed welzijn!


Functie-feitje
De vacht van een kat heeft verschillende functies. Ze biedt vooral bescherming en isolatie (temperatuurregulatie) maar is ook het verzamel centrum van zintuiglijke waarnemingen zoals tast, gevoel, pijn, warmte en koude. De vacht is dus gevoelig, daarom is het belangrijk dat we die zo zacht mogelijk behandelen.

Controle-feitje
De meeste katten kunnen hun eigen vacht goed onderhouden. Toch wordt een dagelijkse vachtcontrole aangeraden voor alle katten. Afhankelijk van de vachtsoort kan deze controle met de handen en/of kam gebeuren. Vachtcontroles zijn in de eerste plaats nodig om vacht en huid te controleren op klitten en vilt, maar ook voor het ontdekken van veranderingen aan het kattenlichaam en het opsporen van parasieten of verwondingen.

Medisch-feitje
Pijn is vaak de oorzaak van een onverzorgde vacht met klitten. Als medische oorzaken – als nier-, gebits- of gewrichtsklachten (vooral bij oudere katten) – blijven bestaan, is de kans groot dat het vachtprobleem ook opnieuw terugkomt en je kat het kammen vervelend zal blijven vinden. Katten kunnen pijn heel goed verbergen, echter “de vacht is de spiegel van haar gezondheid”.

Gouden TIP
een bezoekje aan de dierenarts bij (plotselinge) vachtproblemen is altijd aan te raden.

Stress-feitje
Katten zijn zeer stressgevoelige dieren en dat is niet voor niets! Katten zijn naast jagers ook prooidieren waardoor zij voor hun eigen overleving heel snel moeten kunnen reageren (op mogelijke gevaren in hun omgeving). Dat is het nut van stress! Echter… één van de effecten van stress is dat andere gedragingen door je kat kan worden onderdrukt – zoals bijvoorbeeld: wassen. Katten zijn dagelijks gemiddeld drie uren bezig met het verzorgen van hun vacht. Door stress kan dat ritme gemakkelijk verstoord worden met als gevolg knopen, klitten en vilt.

Gouden TIP
raadpleeg zowel een gedragsadviseur als dierenarts om stress bij je kat aan te pakken, stress verzwakt namelijk het immuunsysteem.

Klit en vilt-feitje
Een klit is een opeenhoping van haren die in elkaar plakken ergens halverwege de vacht. Vervilte vacht is een veel zwaardere opeenhoping van haren die al tot op de huid zit. Wanneer je de klitten niet verwijdert, dan gaat de vacht op den duur vervilten. Klitten en vilt zijn erg pijnlijk voor je kat.

Verzorgings-feitje
Vachtverzorging is een vorm van aanraken, daarom is het verstandig eerst na te gaan hoe je kat het vindt om aangeraakt te worden voordat je een kam tevoorschijn haalt. Katten wassen zich als ze ontspannen zijn, wacht daarop voordat je de kam of borstel introduceert. Vachtverzorging doe je niet even tussendoor, neem de tijd en laat je kat bepalen: respecteer het verzoek om te stoppen. Geef je kat een lekkere beloning of geurspeeltje met valeriaan.

Gouden TIP
Kam je kat op een tafel met een handdoek eronder, zo hou je beter de controle over je kat en het is ook nog eens beter voor je eigen rug 😉

GOUDEN TIPS – VACHTVERZORGING

Kam altijd met korte zachte bewegingen
Het kammen van jouw (half)langharige kattenvacht lukt het beste met een grof getande metalen combikam. Gebruik een kam zonder handvat, hiermee zet je minder kracht en trek je minder haren uit de vacht van je kat. Kam uitsluitend in ‘lagen’ zodat ook de onderste laag haar – dicht tegen de huid aan – uitgekamd wordt.

Pluis kleine klitten uiteen met je vingers
Vind je een klit? Pluis deze er dan uit met je vingers. De haren van je kat zitten los, de kans is groot dat je kleine klitten er op deze manier uit krijgt.

Probeer kleine klitten zoveel mogelijk zelf te verwijderen
Ga voorzichtig aan de slag, bijvoorbeeld door met de eerste twee tanden – van het wijd getande gedeelte van de combikam – de klit er voorzichtig uit te trekken. Wanneer dit niet lukt heb je hulp nodig en is scheren met een tondeuse de veiligste manier. Probeer dit niet met de schaar, dat is gevaarlijk!

Laat je kitten vroeg wennen aan een kam-, borstel- en wasbeurt
Jong geleerd is oud gedaan! Dat geldt zeker ook voor vacht verzorging: laat je kitten zo vroeg mogelijk wennen voordat de schrikrespons optreedt (tussen 7 á 8 weken).

Met enige training kunnen alle katten leren vachtverzorging prettig te vinden
Voor sommige katten is het kammen een beloning, anderen moeten het leren associëren met een voedselbeloning en gaan het daardoor leuk vinden.

Zorg voor geur van je kat op de kam/borstel
Zo is de kam/borstel bij de eerste kennismaking vertrouwd en minder eng. Verzamel bijvoorbeeld de geur van je kat op een doekje en haal dat vervolgens over de kam/borstel, buiten het zicht van de kat.

Leg de kam/borstel standaard in de speeltjesmand van je kat
Zo neemt het de geur op van haar en haar speeltjes en is het geen ‘verdacht’ object als je ermee aan de slag gaat.

Imiteer tijdens het kammen de beweging van katten die elkaar likken
Maak dus zachte, langzame en kleine bewegingen.

Kam je kat liever in korte en meerdere sessies
Hierdoor neem je uiteindelijk een groter deel van zijn vacht onderhanden dan wanneer je de kat in één keer een complete vachtverzorging geeft.

Vachtverzorging voor kortharen kan met een (vochtig) microvezeldoekje
De meeste katten aanvaarden zo’n doekje (of zachte borstel) prima.

Sluit de kambeurt af met een Slickerborsteltje of (vochtig) microvezeldoekje
Zo verwijder je de losse haren en huidschilfers die vrijkomen bij het kammen en op de vacht van je kat liggen.

Trainings-feitje
Om je kat te laten wennen aan vachtverzorging heb je geduld nodig. Een training voor vachtverzorging kan gerust een paar weken of zelfs maanden nodig hebben. Een voorbeeld van een training:

Stap 1: Laad de kam / borstel met de geur van de kat;

Stap 2: Leg de kam / borstel naast je kat en beloon haar;

Stap 3: Raak je kat 1 seconde aan met de kam / borstel en beloon haar;

Stap 4: Raak je kat 3 seconden aan met de kam / borstel en beloon haar;

Stap 5: Raak je kat 3 seconden aan met de kam / borstel en beloon haar;

Stap 6: Raak je kat 1 seconden aan met de kam / borstel en beloon haar;

Stap 7: Raak je kat 3 seconden aan met de kam / borstel en beloon haar;

Stap 8: Raak je kat 5 seconden aan met de kam / borstel en beloon haar;



Gouden TIP
beloon je kat na elke stap met brokjes, natvoer, liquid snack, etc.

Gouden TIP
als je kat tijdens een training uithaalt: blijf rustig en ga een stap terug in de training, maar blijf oefenen met veel geduld. Heb je een pittige kat, dan is het verstandig de nagels op voorhand te knippen.

VACHTVERZORGING KORTHARIGE KAT

Zeer kortharig met weinig ondervacht

(Bijvoorbeeld: Abbesijn, Bengaal, Blauwe Rus, Cornish Rex, Devon Rex, Siamees)

1x per week aaien met microvezel-doekje of zachte borstel

Zachtjes aaien/borstelen met kleine bewegingen

Dik kortharig met veel ondervacht

(Bijvoorbeeld: Brits korthaar, Chartreux/ Kartuizer, Exotic, huiskat)

1x per week kammen met grof getande kam en Slickerborstel

Zachtjes kammen/borstelen met kleine bewegingen

VACHTVERZORGING HALFLANGHARIGE KAT

Lichte vacht

(Bijvoorbeeld: Heilige Birmaan, Ragdoll, Selkirk Rex, Turkse Angora)

1x per week kammen met grof getande kam en Slickerborstel

Zachtjes kammen/borstelen met kleine bewegingen

Zware vacht

(Bijvoorbeeld: Maine Coon, Noorse Boskat)

2x per week kammen met grof getande kam en Slickerborstel

Zachtjes kammen/borstelen met kleine bewegingen

VACHTVERZORGING LANGHARIGE KAT

Zware vacht met veel wolhaar

(Bijvoorbeeld: Perzische kat)

Dagelijks voorzichtig kammen met grof getande kam ter controle op klitvorming. Maandelijkse wasbeurt

Materiaal-feitje
De grof getande kam wordt ook wel een metalen combikam genoemd en heeft een grof en een fijn gedeelte. Het fijne gedeelte gebruik je voor het gezicht en boven op het hoofd van je kat. Het grove gedeelte gebruik je om de lagen te kammen, tot op de huid.

Gouden TIP
Borstel met de Slickerborstel bovenaan in de vacht, niet tot op de huid van je kat dat geeft huidschade.

Was-feitje
Een kat wast zichzelf over het algemeen zo’n drie uren per dag en is dus schoon genoeg. Sommige katten (bijvoorbeeld de Pers met haar zware vacht, de seniorkat met pijnlijke gewrichten) kunnen zichzelf niet meer goed onderhouden en hebben hulp nodig.

Gouden TIP
Katten zijn enorm gehecht aan hun eigen geur en veel katten hebben een hekel aan water: een wasbeurt door jou als katteneigenaar is alleen nodig als er echt geen andere mogelijkheid is om vet en vuil uit de vacht te krijgen.

Foute vachtzorg-feitje
Door gebruik van het verkeerde materiaal kan je de vachtcyclus van je kat grondig in de war sturen. Door haren uit de vacht te halen die nog niet klaar zijn om vervangen te worden, reageert de huid van je kat met ‘noodharen’ om de huid te beschermen. Omdat er dan niet voldoende voedingsstoffen zijn om deze haren opnieuw even sterk te maken, zijn deze haren veel zwakker, klitgevoeliger en vallen ze sneller uit. Of je kat kan de losse haren er niet meer uit wassen waardoor ze vast blijven zitten in de vacht en zich tot klitten vormen.

Gouden TIP
Voorkom vachtschade en gebruik enkel een metalen combikam en een Slickerborstel, indien nodig én op de juiste manier.

Omgevings-feitje
Bepaalde omgevingsfactoren – zoals een droge luchtvochtigheid – kunnen de vacht van je kat enorm uitdrogen. De schubben van het haar gaan openstaan waardoor ze gemakkelijk aan elkaar blijven vasthaken tot een klit.

Gouden TIP
Meet de luchtvochtigheid in je huis – een ideale waarde is tussen 40-60%. Overweeg een luchtbevochtiger aan te schaffen en vermijd ligplaatsen voor je kat met synthetische fleece kleedjes, dit wekt statische elektriciteit op wat tot veel klitten in de kattenvacht kan leiden.

Vachthulp-feitje
Kattentrimster Uulkje en assistente Renske zijn vakkundig opgeleid en hebben jarenlange ervaring op het gebied van kattenvachten. Door hun expertise wordt jouw kat met de grootste zorg behandeld. Katsalon Dokkum staat garant voor een 100% katvriendelijke vachtverzorging. We ondersteunen tevens met advies, zodat jij ook thuis de vacht van je kat optimaal kan verzorgen.

Gouden TIP
Boek nu een vachtconsult met advies op maat via www.katsalondokkum.nl

Katsalon Dokkum

De missie van Katsalon Dokkum is: katten gelukkiger maken.
En dus informeren we jou als katteneigenaar graag over kattengedrag en geven tips en adviezen. Alles om jouw kat gelukkig te maken, zichzelf te laten zijn en daardoor een natuurlijk en gezonder leven te bieden!

Download hier een flyer met gouden tips of weetjes waar je meer over wilt lezen: van kattenbaktips tot uitdagingstips, van wist-je-dat-jes tot gouden tips voor de vachtverzorging. En staat jouw onderwerp of antwoord op je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Download de flyer: Gouden tips vachtverzorging

Facebook: facebook.com/trimsalondokkum
Instagram: instagram.com/katsalondokkum

Rondweg-West 136
9101 BG Dokkum
Telefoon: 0519-296801
M: info@katsalondokkum.nl
W: www.katsalondokkum.nl